دکتر داود پیرانی؛ مسئول برنامه ی مسئولیت پذیری اجتماعی بخش سلامت : ما مفتخریم که۱۳۳۰ شرکت به جمع دانشگاه های علوم پزشکی کشور ملحق شده اند و با ما مشارکت داشته اند. دغدغه ما مشارکت حداکثری شرکتها در حوزه سلامت است، در این مسیر ما الزاماً به دنبال مشارکت ریالی اشخاص ثالث نیستیم، بلکه بدنبال همراهی و حضور حداکثری این شرکت ها و نهاد ها هستیم چرا که موجب دلگرمی و ارتقاء سطح توانمندی های مسئولیت اجتماعی در حوزه سلامت میشود.
در هفتمین نشست مسئولیت اجتماعی که در تاریخ 21 آبان ماه در اداره کل سازمان های مردم نهاد و خیرین سلامت برگزار شد؛ حسین محمودی دبیر نشست و عضو هئیت علمی دانشگاه شهید بهشتی به چند نکته در خصوص مسئولیت اجتماعی وزارت بهداشت اشاره نمود وی گفت در وزارت بهداشت، مرز میان وظیفه و تکلیف سازمانی و مسئولیت اجتماعی بسیار ظریف است و نباید برخی وظایف قانونی در قالب مسئولیت اجتماعی بیان شود .به طور مثال جانمایی بیمارستانها یکی از مسایل مهمی است که میتوان به عنوان یکی از نمونه های مسئولیت اجتماعی بدان توجه نمود به نحوی که احداث یک بیمارستان موجب اخلال در زندگی ساکنین نشود. به طور مثال در یکی از محله های غرب تهران در یک کوچه باریک دو بیمارستان احداث شده که علاوه بر ایجاد مشکلات برای اهالی، مواجهه با پسماندهای بیمارستانی می تواند مشکل زا باشد .از دیگر مصداق مهم مسئولیت اجتماعی در وزارت بهداشت، موضوع مدیریت پسماندهای خطرناک بیمارستانی است که می بایست به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد. در تهران حدود 79 تن پسماند عفونی و تیز و برنده تولید می شود که باید بی خطر سازی در مبدا جز اقدامات CSR باشد. همچنین توجه اساسی به موضوع پیشگیری و اولویت دادن آن به درمان در دستور کار اقدامات مسئولیت اجتماعی بخش سلامت باشد.
ثریا احمدی به عنوان مدیر مرکز پایش مسئولیت اجتماعی و فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی شهید بهشتی در راستای راهبردهای کلی این مرکز گفت ما با مسئله مسئولیت اجتماعی آشنایی پیدا کرده ایم، اما فعالیت جزیرهای موجب ضعف درعملکرد، خطای در تشخیص مصادیق، سرمایهگذاری اشتباه و یا حتی سبزشویی شده است. برای رفع این مسایل ما در مرکز پایش مسئولیت اجتماعی و فرهنگی اولین گام را با هدف گردهم آوردن کنشگران مسئولیت اجتماعی برداشته ایم.یکی دیگر از مشکلات اصلی، عدم شفافیت اقدامات CSR یک شرکت، سازمان و یا وزارتخانه است که ما با گرد هم آوردن متخصصان و کارشناسان بستر مناسبی برای افزایش شفافیت فراهم نموده ایم. توجه به اصالت فرهنگی خویش نیزاز الزامات فعالیت در این زمینه است چرا که برخی استانداردهای بینالمللی نظیر ISO26000 مطابقت کافی با فضای فرهنگی ایرانی ندارد
دکتر مهروی؛ مدیر دفتر نخبگان دانشگاه علوم پزشکی تهران و دبیر کارگروه پاسخگویی اجتماعی و عدالت آموزشی تصریح کرد:دیدگاه ما در ابتدای شروع فعالیت در وزارت بهداشت اینگونه بود که ابتدا فعالیتهای جزیرهای خودمان را کنار هم سازماندهی کنیم، سپس با سایر ذی ربطان درارتباط قرار بگیریم. در این راستا ابتدا طرح ” اتا ” را با محوریت دانشجویان و سپس طرح “هما” را با محوریت اساتید، مدیران، کارکنان و دانشجویان در دانشگاههای علوم پزشکی برگزار نمودیم. همچنین کارگروه پاسخگویی اجتماعی را زیر نظر مستقیم ریاست دانشگاهها قرار دادیم تا بهترین عملکرد را داشته باشد. بزرگترین افتخار ما تثبیت فرهنگ و ادبیات مسئولیت اجتماعی در شاخصهای انتخاب استعداد درخشان، بنیاد ملی نخبگان، دانشگاه دفاع ملی و پذیرش دانشجویان دوره دکتری میباشد.
فتح آبادی؛ مدیر خیرین سلامت و سازمان های مردم نهاد دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت توسعه زیرساختهای بهداشت و درمان موضعی است که فعالان CSR میتوانند در راستای مسئولیت اجتماعی شرکتی خود در آن فعالیت کنند، خوشبختانه شاهد فعالیت اثر بخش در این حوزه در سال های اخیر بوده ایم.حوزه دیگری که فعالان مسئولیت اجتماعی میتوانند عملکرد اثربخشی داشته باشند حمایت از بیماران خاص است. حمایت از تشکلهای مردمی همگام با وزارت بهداشت نیز مصداق دیگری از فعالیت اثر بخش است.وی اظهار کرد متأسفانه ما شاهد اقدامات سلیقهای هستیم که باعث خطا در پیشرفت مسیر مسئولیت اجتماعی میشود. برای جلوگیری از آن به یک نهاد حاکم متشکل از کارشناسان متخصص و مجرب برای مسئولیت اجتماعی نیازمند هستیم.تا با آمایش سرزمین به تشخیص توانمندیها برای تقسیم کار در کل کشور دست یابیم وی افزود.چنین جلساتی باید با حضور اعضای هیأت علمی و مدیر عاملان شرکت ها ادامه پیدا کند تا ثمره حقیقی خود را بدست آورد.
در ادامه هفتمین نشست مسئولیت اجتماعی، داود پیرانی؛ مسئول برنامه مسئولیت پذیری اجتماعی بخش سلامت اداره کل سازمان های مردم نهاد و خیرین سلامت گفت ارتقاء کمی و کیفی مشارکتها، توسعه فرهنگ CSR، آگاهی، پاسخگویی و مشارکت ساختارمند از مهمترین اهدافی است که ما در اداره کل سازمان های مردم نهاد و خرین سلامت دنبال می کنیم ما مفتخریم که۱۳۳۰ شرکت به جمع دانشگاه های علوم پزشکی کشور ملحق شده اند و با ما مشارکت داشته اند. دغدغه ما مشارکت حداکثری شرکتها در حوزه سلامت است، در این مسیر ما الزاماً به دنبال مشارکت ریالی اشخاص ثالث نیستیم، بلکه بدنبال همراهی و حضور حداکثری این شرکت ها و نهاد ها هستیم چرا که در گام اول موجب دلگرمی و در گام بعدی موجب ارتقاء سطح توانمندی های مسئولیت اجتماعی در حوزه سلامت میشود.گرچه ما در سه سال گذشته شاهد گسترش ادبیات CSR و دغدغه مسئولیت اجتماعی در سطح کشور بوده ایم؛ اما همچنان فعالیتهای CSR در حوزه سلامت بدون هماهنگی با دانشگاه های وزارت بهداشت و درمان رقم می خورد که از ارزش این دست اقدامات می کاهد. ساختن بیمارستان چه فایده دارد هنگامی که دانشگاه علوم پزشکی نمیتواند پزشک مورد نیاز بیمارستان را تأمین کند؟ وی در ادامه تصریح کرد یکی از مهمترین نکات برای ما، عدم دریافت کمک از شرکتها با محصولات آسیب رسان است. ازاینرو ما در حوزه سلامت هرگز با شرکتهای تولید کننده دخانیات و یا نوشیدنیهای قندی مشارکت نخواهیم کرد
وزیری؛ مشاور سازمان مدیریت صنعتی نیز بیان کرد اگر هر بخش حاکمیتی نیازهای خود را به دقت مشخص کند و به کارشناسان برون سپاری کنند، کارشناسان میتوانند همراهی خوبی برای بخش حاکمیتی کشور باشند از این رو می توانیم شاهد مشارکت بهینه بخش دولتی و غیر دولتی و اجرای صحیح و ثمربخش فعالیت های CSR در کشور باشیم.
در پایان این نشست حیدری پور؛ مدیرکل خیرین و سازمان های مردم نهاد وزارت بهداشت گفت در سالهای اخیر، ۲۵٪ کمکها و مشارکتها با وزارت بهداشت در چهارچوب مسئولیت اجتماعی بوده است.بنگاههای اقتصادی در سالهای اخیر در حوزه بهداشت، خدمات سلامت و آموزش کمکهای بزرگ و موثری به وزارت بهداشت داشتهاند که یکی از ثمرات آن اعتماد وزارت به بنگاههای اقتصادی است. که سابقاً شاهد آن نبودیم از این رو بنگاههای اقتصادی، با انجام مسئولیت اجتماعی خود، نقش پررنگی در مشارکت پایدار با بهداشت کشور خواهند داشت.وی در پایان به این نکته اشاره کرد که حضور هرچه بیشتر فعالان غیردولتی با دیدگاههای متفاوت و مشارکتهای فکری با سازمان خیرین، می تواند نظام بهداشت و سلامت کشور را در راستای بهبود عملکرد و دستیابی به نتایج بهتر یاری نماید.